Bir çok bilgisayar kullancısı malesef ki malesef , kullandıkları bilgisayar cihazlarında bir problem olduğunda kendi başlarına onarabileceklerini düşünmektedirler. Hele bir de öteden gelen bir tornavida tutma alışkanlığı varsa , bu özgüven had safhaya varır. Bilgisyar kullanıcılarının bu özgüvenlerinin artmasında birazda ceşitli forum siteleri ve video paylaşım sitelerininde katkısı cok büyük. Sonuc ? Evet sonuc tam anlamı ile çoğu kez hüsran olabilmekte. bir çok laptop kullancısı , laptop bilgisayarlarında yavaşlama ısınma yer yer donma ve kapanma gördükleri zaman , yaptıkları ilk iş ,Lapotop bilgisayarı söküp temizlemek ve tekrar toparlamak oluyor. Yaptığımız bir araştırmaya göre bir bilgisayar kullancısının bu işlemi yaparken başarı şansı yüde 20-30 larda !. Her ne kadar tamirciliğe elinizde yatkın olsa her ne kadar da tornavida tutmuşluğunuz olsa , malesef ki malesef laptop gibi narin yapıda elektronik cihazların sökülmesi ve toparlanması sırasında bir takım risklerle karşılaşırsınız. Bunlardan en birincisi ve en başa bela olan statik elektriklenmedir. Cıplak eliniz ile laptop bilgisayarın anakartına temas ettiğinizde, anakart üzerinde bulunan yarı iletken malzemelerin bozulma ihtimali oldukca fazladır. Ağırlıklı olarak , evde yada ofisinde canı sıkılıp da ''hadi bu gün ben şu laptopun temizliğini yapayım '' diye , laptop bilgisayarını parcalayan bir kullancının en fazla yaptığı hata , üst kasayı yerinden alırken üst kasada bulunan acma kapama anahtarının anakart ile olan bağlantısını koparmasıdır. Bu olay oldukca can sıkıcıdır. Hatta bazen durum öyle bir hal alırki , anakartın üzerinde bulunan acma kapama soketini kırıp dağıtanlar bile var. ama tabii bizim favorimiz, kontrol kalemi ile laptop bilgisayarı sökebileceğine inana insanlar. İşte onlar gercek bir deha :). Masaüstü bilgisayarınızın temizliğinde bakımında herhangi bir sıkıntı yok. Bu işlemi eğer eliniz biraz yatkıtsa yapabilirsiniz. ama tablet ve laptop gibi cihazlar , Monitör gibi cihazlar narin yapıda cihazlardır. Bu tip cihazlarda sadece temizlik için bile cihazınızın içini acsanız. tekrar toparlayamayabilir yada toparlarken cihaza kalıcı hasarlar verebilirsiniz.... !
Malesef bir cok bilgisayar veya tablet kullancısı , cihazında herhangi bir sorun olduğunda işini ekonomik boyutunu düşünerek , sorunu kendisi çözmeye calışır. Birde o yüksek özgüven hissi vardır o sırada ''amann canım sanki tamirci adam anasını karnındamı öğrendi bu işi , o yapabiliyorsa bende yaparım'' peki o zaman siz onu öyle düşündükten sonra bu aslında şu demektir.... ''aman canımm sanki anasının karnındamı öğrendi , beyin ameliyatı dediğin nedirki o yapıyosa bende yaparım '' demektir aslında :). Malsef bu tarz insanlar , tamircinin emeğini akademik bilgisini tecrubesini hiç e sayar ve kendi cihazını kendi yapmaya calışır. Sonuc olarak bilgisaya cihazlarının arızalarından en cok muzdarip olanlarda bu tip insanlardır. :). Konuyu buraya kadar getirmişken . Bazı bilgisayar kullanıcılarının bilgisayar cihazlarına dalmadan önce nasıl risklerle karşılaşabileceklerini sizlerle paylşamak istedik ....
Yukarıda örnek teşkil etmesi adına dedikki , bilgisayar temizliği. Masa üstü bilgisayarlarınızın temizliğini kolay bir şekilde yapabilirsiniz ama bir laptop bilgisayarınızın temzilği oldukca meşakkatlidir. Bilgisayarınızn alt kasasını olduğu gibi dağıtmanız , klavyeyi sökmeniz gerekir. Bilgisyarınzı sökerken dikat etmeyeceğiniz en ufak bir ayrıntı da cihazınıza geri dönüşü olmayan zararlar verme riskiniz cok fazla. klavye bağlantısını koparablirsiniz , acma kapama anahtarı bağlantısını koparabilirsiniz anakart üzerine dokunduğunuzda anakartın (bilgisayar calışmıyor dahi olsa) statik elektriğe maruz kalmasına neden olabilirsiniz.. Tüm bu önlemleri aldığınızda laptop bilgisayarınızı temzileyebilirmisiniz peki ? mesela eldiven taktınız ve statik elektriği önlediniz. klavye ve güc flexi bağlantılarını tesbit ettinizve cihazı dikkatlice ayırdınız . Yine ev ortamınızda yapacağınız bu işlemi yeterince güvenli bulmadığmızı belirtmek isteriz. Bir bilgisayarı sökerken cok ince tornavidalarınız penset ve cımbız setiniz ve alt kasa ile klavye kasasını ayırabilmeniz için spatula setiniz olması gerekiyor. Peki bu tamir setlerini elde ettiniz ohalde yine bilgisayarınızın temizliğini yapabilirmisiniz ? yine yeterince güvende olduğunuzu düşünmüyoruz. Bilgisayarınızın temizliği için söktüğnüz işlemci fanının altında termal pad yada termal macunlar bulunur. Bu padlemeyi yada macunlamayı yapmadğınız zaman işlemci ve chipsetler daha fazla ısınacaktır. Hadi diyelim chipset için termal pad aldınız . peki artık hazırmısınız ? Halen ama halen hazır olduğunuzu düşünmüyoruz :) laptop bilgisayarınzıın kasasını sökerken muhtemelen bir iki kablo koparma riskiniz var. bu noktada bu kopan kabloların yerini bilip yerine tekrar lehimlemeniz gerekebilir. diyelim lehim makinesi de aldınız ( ki her lehim makinesini kullanamassınız. laotop tamirleri için özel istasyonlu anti-static havyalar var) peki tüm bunları hazırladınız . peki şimdi laptop söküp temizlemeye hazırmısınız ? En azından eski durumunuzdan iyisiniz. ama şuraya gelene kadar bir laptop sökmek için farkında olmadan bi sürü masraf yaptınız :) saatci tornavida takımı aldınız termal pad aldınız yumuşak uclu özel no static fırca aldınız spatula seti aldınız lehim makinesi aldınız ... Yüzü astarını gecti ...! Birde bunun üstüne laptopunuzu temzileyip temzileyemeyeceğiniz havada kaldı.
Bilgisayar kullancılarını gereksiz kahramanlıkları bunulada kalmıyor. Bilgisayar temizliğiden sonra sıra bilgisayarınızın ram kapasitesini yüsekltmek. Bu da gercekten ciddi cesaret gerektirren bir iş. mevcut bilgisayarınız 4 gb ram kapasitesine sahip ama siz bunun 8 yada 16 olmasını istiyorsunuz. Elinizdeki laptop cihazınız bu kapasiteyi destekliyormu ? Önemli bir konu.Atöye deneyimlerimizde 4 gb yada 6 gb ram yükseltmesi yaparken , bunu 8 -16 -32 -64 gibi rakamlara cıkartmanın bir yolunun bios yazmak olduğunu gördük. Evet ram yükseltme işinde , ram yükseltebilmek için bazı zamanlarda bios dump yazılımlarına gerek duyulabilir. Usb den yapılan bios güncellemelerini kasdetmiyorum. bahseddiğim bios yazma işlemi ; anakart üzerinden bios cipi sökülerek , bios programlama cihazı ile yeninden programlanır ve programlanan bios yerine geri cakılır. Bunu yapmak için ciddi bir deneyiminiz olması gerekiyor. cihazınızın markasına modeline göre değilde anakartın revizyonuna göre bir dump dosyası bulmak zorundasınız. Bios dump dosyasını interentten indirdiğinizde , dosya doğru yada tam olmayabilir. lisansnlı bios dosyası satın almak en iyisidir. bios chipsetini yerinden sökerken veya yerine takarken ısı istasyonu kullanmak zorundasınız. ısı istasyonunun sıcaklığını iyi ayarlamanzı gerekiyor.
Bilgisayar kullanıcılarının yüzde doksanlık bir bölümü, kullandıkları laptoplarının kırılan ekranlarını kendileri değiştirebileceklerini düşünürler. Bir coğuda acı bir tecrübe ile yanıldıklarını anlarlar ama iş işten gecer. ya sonrası ? sonrası ise ekran maaliyeti + anakart maaliyeti + servis bedeli derken astarı yüzünü gecen bir masraf. Peki gercekten basit bir ekran değişiminde bile anakarta zarar verebilirmiyiz. Evet ihtimal dahilinde! bu hatayı hele birde ''getirin biz yaparız ne olacak dört tane vida sıkıcaz'' diyen farklı sektör tamircileri yapmaktadır Bilginiz olsun ! ekranı değiştirirken bir takım önlemleri almadığınız için ekran takma sonrasında anakart yanabilir. ekranı takarken kırablirsiniz data kabloyu koparabilirsiniz, ekran vida yerlerini kırabilirsiniz .. peki tüm bu olumsuzlukları yaşamamak için ne yapmamız gerekli. İsterseniz gelin önce kırık ekran nedir nasıl olur onu kısaca anlatmaya calışayı!
Kırık bir ekranın yüzeyinde kırık izi olmayabilir. yüzeyi tertemizdir ancak yer yer dikine yada yatına siyah lekeler vardır işte bu ekranda aslında kırıktır. Ekran da görüntülerin üzerinde beyazlıklar vardır yer yer farklı rekler vardır bu ekran da kırıktır. En büyük yanılgımız , aman dikkat diyeceğimz bir konu daha var. Zaman zaman meraklı kullanıcıların interentten satış platformlarından ''ekran kırık başka bir sorunu yok'' diye aldığı laptoplarda , ekran değiştirkten sonra net sorun görünebilir. Bunu ayırd edemezsiniz. dolayısı ile eğer sadeec bir kullanıcı iseniz kesinlikle ve kesinlikle arızalı cihaz almanızı önermemekteyiz. cebinize ve zamanınıza yazık etmeyin .
ayrıntılar ekleniyor ...!